Och så smakade grisen

I lördags var det dags för att tillaga sönderstekt gris med bröd. Efter att ha bläddrat i en Mathias Dahlgren kokbok blev jag sugen på att laga denna rätt. Jag la till och tog bort vissa ingredienser så det skulle passa min smak bättre.
Grisen blev väldigt lyckad tycker jag men brödet däremot hade en lite för stark smak av kummin som tog över en aning. Nästa gång ska jag testa vanlig baguette istället för det surdegsbröd jag använde, så smakerna från grisblandning blir tydligare, för den var god. Jag köpte brödet på ett bageri eftersom det tar sån tid att baka eget. Så här tillagade jag grisen:
Först mortlade jag fänkålsfrön, bröt några lagerblad och hackade en vitlöksklyfta. Sen blandade jag det med rosmarin, lite timjan, salt, peppar och olivolja så det blev som en marinad.
Jag stack sedan små hål i köttet, (som den här dagen var ett stycke fläskarré) och gned in marinaden i det.
Därefter hällde jag i vitt vin och vatten i en form så det täckte 2/3 av köttet. In i ugnen 160 grader i ca 4 timmar. Jag vände köttet var 30 min.
När köttet hade varit i ugnen i en timme ungefär började jag med den confiterade löken. Jag skalade två gula lökar och skar den så det blev ringar. Sen hällde jag upp rikligt med olivolja i en panna och la i löken. Den fick sedan stå och sjuda på låg värme i 2,5 timme.
När timmarna hade gått så var det dags att lägga köttet och löken på en skärbräda och mosa/finhacka det. Salta och peppra ganska mycket och smaka av. Blanda ner lite av köttskyn så blandningen blir lagom saftig. Det hela serveras mellan två bröd och rullas ihop i smörpapper och äts sedan som en burrito. Rött vin eller öl dricker man till.

Kommentarer
Postat av: Fred

Måste testa det nångång.

2012-04-23 @ 22:13:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0