Ok!! Vi tar det från början...
När jag var 15 år och ca 360 dagar så satt jag och klämde finnar på mitt pojkrum i världsmeteropolen Ramnäs
när det plötsligt knackade på dörren. Det var min mor som undrade vad det det skulle serveras på min 16-års dag och jag skrek högt PITEPALT med sprucken tonårsröst innan hon ens hunnit ställt klart frågan.
Detta är dock inte första gången jag ätit pitepalt men det är denna gång allting började.
Min käre farmor lagade ofta pitepalt till mig när jag var liten och jag anser att hon var den bästa paltkokerskan tills hon tyvärr gick bort för ett antal år sedan och jag fick mantla rollen som världens bästa paltkokare.
Min far är en bra paltkokare han med men min mor......
Palten min mor severade den 31-maj 1996 gjorde att jag lovade och svor för mig själv att jag ALDRIG
mer kommer låta någon annan laga palten på min tallrik.
Hon gjorde sitt yttersta för att hennes son skulle få sin favoriträtt på födelsedagsmiddagen men misslyckades katastrofalt och palten (svider i själen att ens använda ordet palt i denna mening) var sönderkokt och jag har förträngt alla andra saker hon misshandlade och gjorde fel i denna oerhört viktiga maträtt för mig.
Jag minns att jag blev oerhört sur och kollade runt efter en ny familj jag kunde bo hos men valde att stanna kvar och förlåta min mor.
Det är faktiskt så att palt är inte lätt att göra. Alla kan nog svänga ihop en palt men skulle du som läser detta någon gång våga utmana dina paltar mot en av mina så skulle du förlora.
Jag är en palt och det är såhär jag gör dom.......
Du behöver:
ca 1 kg potatis, mandelpotatis eller annan mjölig sort
salt
Vetemjöl
Rimmat fläsk
Lingonsylt är valfritt
Bregott x-tra saltat smör
Finns massor av olika recept där ute i amatör palt världen. Vissa kör med lite kornmjöl och jag har hört talas om att en del kokar potatisen innan man formar palten.
Folk kan ha lök i och jag brukar göra hälten med lök om jag är på det humöret.
Kommer inte skriva hur mycket man behöver av allt för jag gör aldrig palt efter recept, jag gör det efter hur mycket potatis jag har.
Sen har jag även hört om laglöst folk som fyller palten med köttfärs...snälla gör inte sånna dumheter.
När man ska till och laga palt så ha detta i åtanke...ska du lyckas med palten måste du
ge all din kärlek till ryggraden i denna maträtt dvs degen.
Gulla gärna med potatisen ca 30 min innan du ska tillaga allt. Jag brukar ge all min kärlek till potatisen redan
när jag plockar den på affären och när jag börjar med degen så föredrar jag att tända några ljus och ha så lite kläder som möjligt på mig samtidigt som Let´s get it on- Marvin Gaye spelas på repeat.
Du måste bli ett med degen!! och att riva potatisen i någon sorts köksmaskin är absolut förbjudet.
Den ska kärleksfullt rivas på ett traditionellt rivjärn.
Ibland kan jag tycka att det blir för mycket vätska av den rivna potatisen
och då är det bara att hälla bort lagom mycket. Lite beroende på vad ni kör med för potatis.
Blanda sedan omsorgsfullt den rivna potatisen med vetemjöl.
När ni känner att degen är helt perfekt och du har det perfekta motståndet i knådandet så brukar jag
rulla ut degen i följande form. Min deg är alltid "kladdig" i mitten, det arbetar jag ihop senare.
Nu är det bara att ta bort en bit av degkorven och platta till den.
Här lägger ni nu på exakt mängd rimmat fläsk, jag brukar salta fläsket efter jag har skärt upp det i tärningar.
Och så här ska den färdigrullade palten se ut.
Ta nu fram ett skjutmått ur verktygslådan och måtta dina paltar runt om, ta 5 st kontrollmått per palt.
Du bör hålla dig inom toleransen på +/- 2mm.
Se till att paltarna är täta och inte har några hål in till mitten där fläsket ligger.
Finns det håll så kokar dom sönder.
Nu har det blivit dags att lära paltarna simma. Med fördel använder ni en hålslev.
Lägg i paltarna en och en. Lägg en palt på sleven och för ner den i det kokande vattnet
väl under ytan så "lattjar" du lite med palten under vattnet dvs ha kontroll över din palt samtidigt som du slänger runt den och fångar den i sleven detta gör du för att palten ska få kontakt med vattnet runt om och "sätta" sig lite.
Annars finns det en risk att palten fastnar i botten på kastrullen och blir deformerad.
Självklart är det saltat vatten vi kokar våra paltar i.
Koka ca 45min-1 timme. En del säger att när dom flyter så är dom klara.
Jag tar aldrig tid på kokningen...när mina paltar är klara så säger dom till.
När det är färdigkokat så tar man upp en palt och här får ni fria händer hur ni vill avnjuta eran.
Jag delar min på mitten, lägger fläsket på sidan och fyller halvorna med bregotts x-tra saltade smör.
Vill ni ha lingonsylt på så ha lingonsylt på.
Enligt min far så är det sockerdricka man har i glaset när man äter palt
.
Det är inte alla som gillar palt. Men jag tror dom flesta inte gillar denna maträtt för den ser ganska tråkig ut.
Hade en liten plan på att photoshopa alla mina bilder på paltarna men insåg att det är alledes för mycket jobb.
En palt ska se ut som en palt ser ut.
Hoppas det finns någon själ därute som blir sugen på att tillaga denna maträtt någon gång i framtiden.
Om ni vill ha mer hjälp eller tips så svarar jag jättegärna på alla frågor ni har kring detta hantverk.
Ha en fortsatt trevlig lördag!!!