Korvfest.

Lördagen den 12 maj 2012 kl 10.22 startade vårat korv-äventyr på 55:ans parkering i Västerås.
Denna morgon vaknade jag med en nervositet inom mig. Jag var nervös över hur dagen skulle bli.... skulle vi klara av att stoppa korvarna....skulle vi hitta fjälster och skulle korvarna ens vara ätbara.
Men när Dick anlände med en handbromsvändning in på 55:ans parkering med sin finaste fleecetröja och nätkepsen bak-o-fram kände jag att detta kan nog gå vägen trots allt.
Första stoppet var hem till Lumpan och låna hans rök, hans välanvända rök.
Sedan var det raka spåret till Carlströms för att inhandla.....
-700 gr nötfärs
-700 gr fläskfärs
-200 gr späck
-200 gr rökt sidfläsk
-2 meter fjälster (rengjord djurtarm från gris)
Efter att vi berättat för personalen på Carlströms att deras korv smakar -not so wery good
och att dom i framtiden kunde köpa korv direkt av oss istället så gasade vi vidare mot Biltema för lite
inköp av spån till Lumpans välanvända rök och lite t-dojja att elda med.
Nästa stopp blev Ica maxi för lite kryddor o dyl.
Vi blev lite osäkra om vi hade köpt tillräckligt med fjälster och beslutade (ett dumt beslut) att vi skulle köpa
5 meter till utifall våra 2 meter skulle gå till spillo p.g.a ingen erfarenhet av att stoppa korv.
Vi avslutade shoppingen med en varsin kokt korv med bröd för att jämföra dom mot våra korvar som senare skulle förtäras.
Sist en snabbis in på bolaget för lite dryck.
När vi sedan anländer till Dicks casa för some serious korv stopping börjar vi med att googla och youtuba
hur i helvete man stoppar en sån där korv.
Efter att diskuterat igenom hur händelseförloppet skulle kunna bli och vilka motgångar vi kanske skulle stöta på
så beslutade vi med en high five att vi skulle ge korvstoppning en chans...
Och så här gick det till på ett ungefär......
Den första korven vi gjorde innehöll
- fläskfärs
- rökt sidfläsk
- mycket grönpeppar
- salt/peppar
Vi blandade helt enkelt alla ingredienser i en bunke och hade i lite vatten för att få en fin smet att arbeta med.
Innan vi startade upp korvmaskinen så smakade vi av färsen.
I med lite mer grönpeppar och sedan var den klar att stoppas.
Fjälster har man när man stoppar korv, men det var ingen som sa att det luktade fruktansvärt.
Efter vi smekt på fjälstert på pipen så fyllde vi maskinen med färsen och sedan bar det av.
Det gick betydligt mycket bättre att stoppa korven än vi någonsin hade kunnat tro.
Antingen är vi båda naturtalanger på att stoppa korv eller oxå var det inte svårare än så....
Sen var det dags o blanda ihop korv nr 2.
-nötfärs
-späck
-vitlök
-chili
-vitt vin
-fänkål
-salt/peppar
Efter avsmakning av färsen åkte även denna ner i korvmaskineriet.
och detta är dom färdigstoppade korvarna...Ni ser 2 st korvar på den vänstra tallriken som ser lite
annorlunda ut och det beror på att fjälstret inte räckte riktigt till och det var sista färsen i maskineriet.
Den är stoppad med Icas fjälster som var betydligt mycket tjockare än det som inhandlades på Carlströms.
Efter stoppningen så sjöd vi korvarna och la dom i kallt vatten....vet inte om man behöver göra det men så gjorde vi iallafall.
Sen testade vi att röka ett par korvar i röken....vi rökte dom 2 ggr och det var inte äckligt men kanske inte det resultatet vi hade hoppats på.
Men här ska vi fortsätta exprimentera för att så småningom få till ett perfekt resultat
Kvällens korvar smakade bäst när vi stekte dom.
Här serveras korvarna med potatismos och senap. UTSÖKT!!!
Sammanfattning.....
Korv är varken svårt eller jobbigt att göra och det är billigt oxå.
Har man lite fantasi och tycker det är kul att laga mat från grunden så är detta ett mycket tillfredsställande
lördagsnöje.
Vi kommer absolut att göra detta fler gånger..och vi har lite småplaner som vi ska spinna vidare på.
Enda nackdelen var att fjälster luktar konstigt och vi var lite oroliga att det skulle smaka som det luktade
men efter några minuter i kylen försvann fjälster lukten och det började dofta korv...
Och korven smakade betydligt bättre än dom tidigare kokta vi köpt på Ica.
Vet fortfarande inte varför texten "flyter" ihop när man skriver inlägg här. Ser inte ut så här när jag skriver
inläggen men det blir så...
Och avslutningsvis till alla er tyskar som följer denna blogg...ACHTUNG!! det är 2 nya män som stoppar korv i landet brunsås......

Kommentarer
Postat av: Fred-mamman

Nästa gång får du ta med ett smakprov. Ser ju jätte gott ut.

2012-05-14 @ 20:57:25
Postat av: Eva

Va ni är duktiga. Fick smaka en hos Dick och den var kanongod.

2012-05-15 @ 07:30:49
Postat av: Catta

Tackar för smakprovet,smakade alldeles utmärkt.

2012-05-19 @ 18:18:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0